Onderhoud zadels

De zadels van tegenwoordig zijn super comfortabel door het zachte leer en de zachte zitting maar maakt daarmee een zadel ook kwetsbaarder. Het zijn niet meer de harde, oude Stubbens die 50 jaar mee gaan. Nu krijgen wij steeds meer de vraag: hoe onderhoud ik mijn zadel eigenlijk?

Hieronder geven wij uitleg
Een zadel heeft onderhoud nodig. Of je hem nu stil in de kast laat hangen of elke dag gebruikt. Een zadel die intensief wordt gebruikt , dus elke dag dan meer dan 1 paard word gereden heeft meer onderhoud nodig. Deze intensieve verzorging gaat ook op als  je veel buiten rijdt.

 1. Voordat je begint haal je alle toebehoren van je zadel af zoals de beugelriemen, singel , dekje etc…
 2. Wij raden aan geen gebruik te maken van zeep. In welke vorm dan ook. Zeep zorgt vaak voor verkleuring van het leder en daarnaast word zacht leder hier heel erg soppig en nat door wat uiteindelijk weer zal resulteren tot schimmel bij vochtig weer.
 3. Verwijdert eerst zand door middel van een zachte borstel. Als je het zand er niet eerst goed afhaalt kan dit krassen veroorzaken.
 4. Neem daarna een vochtige, zachte doek (goed uitwringen, je zadel moet niet kliedernat worden!) en wrijf zo alle onderdelen van je zadel schoon. Regelmatig even je doekje spoelen.
 5. Droog je zadel af met een schone, pluisvrije handdoek. Je zadel moet goed droog zijn voordat het leder gaat behandelen.
 6. Daarna komt de behandeling met lederbalsam, vet, olie of conditioner. Gebruik hiervoor een sponsje of zachte doek. Voor alle producten geldt: goed inmasseren geeft beter resultaat dan het er dik opsmeren. Een dikke laag vet word plakkerig en vies en werkt vaak averechts.
 7. Laat het goed intrekken zodat het meeste vet in het zadel is getrokken. Verwijder overtollig vet met een doek.
 8. En als kers op de taart: poets als laatst je zadel op met een schapenwollen handschoen of pluk schapenwol. Hierdoor krijgt je zadel een natuurlijk glans.
 9. Bruine zadels verkleuren over het algemeen sneller dan een zwart zadel. Wij gebruiken voor bruine zadels vaak een leather darkening oil. Deze olie heeft het zadel vaak weer een diepere , donkere kleur. Hoe vaker je behandelt, hoe donkerder je zadel wordt. Dit slaat echter alleen aan op kwalitatief goed leder waar de olie daadwerkelijk intrekt en niet erop blijft hangen.

Tips:

 • Suede zweetbladen en knie stukken behandel je met een speciale suede spray. Eenvoudig te koop in een degelijke schoenenwinkel.
 • Leg je zadel nooit naast een verwarming om te drogen. Je zadel droogt uit en gaat barsten.
 • Berg je zadel op , in een goed geïsoleerde kamer, dit voorkomt schimmelen. Al ben ik mij ervan bewust dat lang niet iedereen hier de mogelijkheid tot heeft.
 • Gebruik een zadelhoes om je zadel te beschermen tegen beschadigingen en stof.
 • Hang je zadel weg op een goede zadeldrager waarbij de zadel niet op de kussens steunt maar in het tussenkanaal. Zo voorkom je vervorming in de kussens.
 • Haal na gebruik van je zadel altijd het dekje, bontje en de singel er onder vandaan. Door vuil en zweet kan dit je zadel aantasten.
 • Leg nooit je singel op het zitvlak, vuil en zweet trekt in het leer, word zacht en soppig, en zo ontstaan er snel rimpels.