Waar moet je op letten als je een zadel koopt?
Bij het kopen van een zadel voor je paard is het essentieel om verschillende factoren in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor zowel jou als je paard. Een goed passend zadel bevordert niet alleen het comfort en de prestaties van je paard, maar ook je eigen comfort en rijervaring.Â
Â
Schakel een zadelpasser in!
Héél belangrijk! Schakel een professionele om een zadelpasser of specialist in. De zadelpassers zijn opgeleid om een zadel te kunnen beoordelen van de pasvorm van het zadel en aanbevelingen doen op basis van de specifieke behoeften van jouw paard en jezelf.
De pasvorm voor het paard
Boom: De boom van het zadel moet goed passen op de rug van het paard. Dit betekent dat de breedte en de vorm van de boom moeten passen bij de schoft en het rugprofiel van het paard. Een zadel dat te breed of te smal is, of wanneer de vorm van de boom niet passend is, kan drukpunten veroorzaken en ongemak voor het paard.
Kussens: De kussens moeten gelijkmatig op de rug van het paard liggen en mogen geen drukpunten veroorzaken. Ze moeten goed gevuld zijn en de druk over de rug gelijkmatig verdelen. Veel zadels hebben aanpasbare of soms verwisselbare kussens.
De lengte: De lengte van het zadel moeten passen met de lengte van de rug van het paard. Te lange kussens kunnen problemen veroorzaken zoals een pijnlijke rug achterin.Â
Comfort voor de Ruiter
Zit: De zitting van het zadel moet comfortabel zijn en de juiste diepte en breedte hebben voor jouw lichaamsbouw. Je moet voldoende ruimte hebben om een goede balans en houding te behouden zonder je beperkt te voelen.
Kniewrongen: Deze moeten op een plek zitten die jou ondersteunt zonder je beweging te beperken. Ze moeten goed gepositioneerd zijn om je been in de juiste positie te houden.
Type zadel
Het type zadel moet aansluiten en passen bij de discpline(s) die je wilt gaan rijden.Â
- Dressuurzadel: Heeft een diepe zit en grotere knieblokken, ontworpen voor een sterke en constante beenpositie.
- Springzadel: Heeft een diepere zit met minder omvangrijke knieblokken om bewegingsvrijheid en een goede balans bij het springen te bieden.
- Veelzijdigheidszadel: Ontworpen voor veelzijdig gebruik, meestal met een gemiddelde diepte van de zit en verstelbare knieblokken.
- Eventing zadel: een speciaal type springzadel ontworpen voor de liefhebbers van eventing. Eventing zadels zijn vaak te herkennen aan een monoblad zadel met lange stoten, hebben een vlakkere zit, en kleinere wrongen
Materiaal
- Leer: Klassiek en duurzaam, maar vereist regelmatig onderhoud. Leer zadels passen vaak beter na verloop van tijd.
- Kunststof/Synthetisch: Vaak goedkoper en gemakkelijker in onderhoud, maar kan minder ademend zijn en zich anders aanvoelen dan leer.
- Combinaties: Sommige zadels combineren leer met synthetische materialen om de voordelen van beide te benutten.
Â
Budget
Zadelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van het materiaal, merk en type. Bepaal je budget en zoek naar een zadel dat de beste waarde biedt binnen jouw prijsklasse, waarbij je ook rekening houdt met de pasvorm en kwaliteit.
Maak een proefrit!
Pasvorm controle: Het is cruciaal om een zadel te passen op zowel het paard als de ruiter voordat je een aankoop doet. Een proefrit is de beste manier om te controleren of het zadel goed past en comfortabel is tijdens het rijden. In beweging is een paard namelijk altijd anders dan op stand.Â
Dus.... Waar moet je op letten als je een zadel koopt?
Bij de aanschaf van een zadel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de pasvorm voor zowel het paard als de ruiter, het type en materiaal van het zadel, en de maat en aanpassingsmogelijkheden. Een goed gekozen zadel verbetert niet alleen het comfort en de prestaties van het paard, maar ook jouw eigen rijervaring. Het is vaak de moeite waard om advies te vragen aan een zadelpasser en om verschillende zadels uit te proberen om de beste keuze te maken