Tips voor zadelonderhoud

”Een zadel is voor veel mensen een kostbaar bezit. Daar wil je graag zo lang mogelijk van genieten. Daarom helpen wij jou met de beste tips voor zadelonderhoud om je zadel zo goed als nieuw te houden.”

Een zadel heeft onderhoud nodig. Of je hem nu stil in de kast laat hangen of elke dag gebruikt. Een zadel die intensief wordt gebruikt , dus elke dag dan meer dan 1 paard word gereden heeft meer onderhoud nodig. Deze intensieve verzorging gaat ook op als  je veel buiten rijdt.

Stappenplan

 1. Voordat je begint haal je alle toebehoren van je zadel af zoals de beugelriemen, singel , dekje etc…
 2. Verwijdert eerst zand door middel van een zachte borstel. Als je het zand er niet eerst goed afhaalt kan dit krassen veroorzaken.
 3. Neem daarna een vochtige, zachte doek en wrijf zo alle onderdelen van je zadel schoon. Regelmatig even je doekje spoelen.
 4. Wees voorzichtig met zadelzeep. Hier zitten vaak ingrediënten die bijvoorbeeld, de kleur uit het leder onttrekt, het leder uitdroogt, of juist veel te vochtig maakt waardoor kans op schimmel groter wordt.
 5. Droog je zadel af met een schone, pluisvrije handdoek. Je zadel moet goed droog zijn voordat het leder gaat behandelen.
 6. Daarna komt de behandeling met lederbalsem, vet, olie of conditioner. Gebruik  in elk geval een goed merk. Deze zijn vaak iets kostbaarder maar je zadel zal hier veel gelukkiger van worden en er zijn minder risico’s wat betreft uitwerking op het leder.  Gebruik  een sponsje of zachte doek. Voor alle producten geldt: goed in masseren geeft beter resultaat dan het er dik opsmeren. Een dikke laag vet word plakkerig en vies en werkt vaak averechts.
 7. Laat het goed intrekken zodat het meeste vet in het zadel is getrokken. Verwijder overtollig vet met een doek.

Tips:

 • Suede zweetbladen en knie stukken behandel je met een speciale suede spray. Eenvoudig te koop in een degelijke schoenenwinkel.
 • Leg je zadel nooit naast een verwarming om te drogen. Je zadel droogt uit en gaat barsten.
 • Berg je zadel op , in een goed geïsoleerde kamer, dit voorkomt schimmelen. Al ben ik mij ervan bewust dat lang niet iedereen hier de mogelijkheid tot heeft.
 • Gebruik een zadelhoes om je zadel te beschermen tegen beschadigingen en stof.
 • Hang je zadel weg op een goede zadeldrager waarbij de zadel niet op de kussens steunt maar in het tussenkanaal. Zo voorkom je vervorming in de kussens.
 • Haal na gebruik van je zadel altijd het dekje, bontje en de singel er onder vandaan. Door vuil en zweet kan dit je zadel aantasten.
 • Leg nooit je singel op het zitvlak, vuil en zweet trekt in het leer, word zacht en soppig, en zo ontstaan er snel rimpels.